söndag 12 juni 2011

Åskan!?!

Nu i sommarvärmen så är det ialla fall här runt i våra trakter mycket åska som går. Vi har haft åska varje dag i omgångar. Många hundar reagerar på åskan!! Precis som vi egentligen!!
Varken vi eller hundarna behöver inte i första skedet mer än reagera på åskan. Alltså inte nödvändigtvis med stor oro och åskrädsla utan mer att de blir lite förundrade över vad det är. Jag vill då bara trycka lite extra på att det är väldigt lätt att förstärka rädslan som då blir stor och hunden visar stor oro till slut.
Hur kan vi förstärka oron? Vilket vi givet inte vill för allt i världen!
För en hund som är riktigt observant och undrande när åskan går är det ibland mycket lite som kan få i gång stark oro. 
Vi människor vill väl, men en hund för står inte TRÖST när den är rädd. Utan det blir en direktförstärkning av rädslepåslaget. Man kan till och med säga att vi belönar våra hundars beteende och oro genom att trösta och försöka att lugna dem. Inte bra! Vi passar på att tex. sätta oss ner tillsammans och fika och prata med varandra lugnt och stilla utan att ens bry oss om att åskan går för full kraft. Vi kan oxå fortsätta med de sysslor som vi håller på med utan att bry oss överhuvudtaget vid dånet. Inget stön eller OJ då eller liknande. 

Endel hundar reagerar till och med mycket stark av att ni tittar till på hunden i det ögonblick åskar eller blixten går. Även om det bara är för en sekund och ni bara vill se hur den reagerar, så kan hunden uppleva det som att ni oxå hörde och reagerar negativt.
Alltså summa summarum!
Nonchalera åskan tydligt med lugn och fortsätt med det som ni håller på med. Man kan bjuda på god mat men ( som kan vara positivt för en matglad hund) ge då maten mellan åskdånarna så att det inte blir precis när åskan dånar. Mat kan för många hundar vara lugnande!
Vi är mycket försiktig med att träna krav övningar med hunden utan vi låter hundarna vara när det åskar. Det är så lätt att det blir fel och det är onödigt.
Vi tränar inte heller i fågel när det är åska och liknande. Lätt att det blir fel med timing av fågel som skall vara det roligaste som finns (för en fågel hund i alla fall). En hund kan reagera med att bli till och med rädd för fågeln eftersom en hund inte kan tänka logiskt så kan den uppfatta fågeln som anledningen till att det åskar.
Så fågelträning rekommenderar inte vi!!
Ta hand om era vänner, Hunden i Sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar