måndag 8 juli 2013

Ståendefågelhundsträning 6-7/7 med ett härligt gäng!

I helgen har vi haft ett härligt gäng med stående fågelhundar, pointer, gordonsetter, engelsksetter, irländsksetter, och gointer ( blandning av pointer och gordonsetter) 
Olika åldrar från 6 månader upp till 7 år som var och en behövde lite olika tänk beroende av både ålder, utveckling och tidigare erfarenheter. 
Vi träffas och tränar från 9.00- 15.00 båda dagarna. Lite konstigt kan tyckas då man lärt sig att hunden inte orkar träna så värst länge. Det är just det som är vår (instruktörens) uppgift att veta hur det jobbet ska läggas upp.
Tänket dessa helger är att blanda träningen så att vi nyttjar hunden olika drivkraft och motivation. Apportinlärningen är mycket koncentrationskrävande och nära samarbete kräv till sin förare då föraren helt bestämmer och att träna in fågelarbetet är lite av dess motsats. Då startar vi jaktmotivationen och nyttjar hundens jaktlust mer på levande fågel. Hunden blir mer fysiskt aktiv och ges möjlighet till att vara ute i sök på riktigt. Söket och användning av näsan styr ju hunden över!
Mellan varven så ger vi hunden möjlighet att bada, leka och när vi har lunch ser vi till att alla hundar får slappa/ vila på sin egen plats.
Visst är hundarna trötta efter en helgs arbete men man känner att man får mycket jobbinlärning gjord och vår förhoppning är att alla förarna känner att de nu har bra koll på vad deras hund just nu kan och vad som krävs för jobb för att komma vidare med för att nå det  mål man har för sin hund.
MVH Tina & Thomas
Hundensgård i Jämtland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar