Ikväll så tränade vi med hundarna i sök med uppflog av fågel antingen från ett stånd eller bara som sen stöt/stökk.
Meningen var inte att få hundarna att stå för fågel egentligen, men en del av hundarna är nu mycket målmedvetna och står tidigt. De går nästan inte att lura dem så att det blir den tänkta "stöten"! Hur som så kan ju fågeln flyga iväg innan föraren hinner fram på jakten så det blir en bra tränings situation. Vi märker nu att hundarna har förstått hur NI vill att det skall vara i fågelsituationen. Bra jobbat!
Det som nu alltså är inlärt är att ni har förklarat/inlärningsfas plus att ni kommit vidare så att de flesta hundarna lägger sig spontant och ni enbart egentligen skulle kunna stå och berömma hunden för ett bra jobb. Det fast ni inte har dem i koppel eller liknande och ibland inte ens är i närheten när fågeln flyger upp. Det kallar jag att man har kommit ganska långt in i den kravfas som är vårt mål.
Vi har ett träningstillfälle kvar och det kommer då att vara på annan plats än vi har tränat hittills.
Det blir på ovansidan av vår väg ses vi till veckan!
Det som sedan är kvar för er i kravfas är att lägga in denna träning i jakt terräng på vild fågel. Om ni då är lite listig så försöker ni att få så bra situationer som möjligt så att ni kan vara i närheten av er hund från början och ha ett tätt samarbete. Så att ni kan påminna er hund hur NI vill att det skall vara, alltså lika som under träning. Kanske försöka att få gå med en mer rutinerad hund och jobba bredvid. Knyta ihop påsen som vi ibland säger i olika sammanhang!
Hundens jaktlust är ofta så mycket mer på när man har hunden i jaktterräng och den får chans att känna sig fri och lös ordentligt i sök. Då gäller det att hålla i lydnaden när hunden går med er i koppel i väntan på att få bli släppt.
Tillåter ni att hunden är stökig och dra i koppel och få göra som den vill på transportstäckan i koppel på fjället och i skogen, så är chansen mycket mindre att ni lyckas i fågel när den är släppt i ett sök.
Om hunden inte samarbetar i koppel och ger er kontakt och lyder, så kommer den inte göra det när den är lös heller i ett sök med jaktlusten på topp. Så träna gärna i koppel under sommaren i skog och på fjället. Så ökar chanserna att ni få trevliga fjällturer även under väntan på att få bli släppt i sök till hösten.
Hundarna skall inte få tro att de är fria och lediga när de är lös utan ni skall då kräva att de skall ha kontakt och samarbete med er även lös. Det blir lite som de förväntningar ni ger dem.
I en inhägnad kan de få vara fri och ledig men lös är de inte det......
Då måste hundarna få en förväntning av att det är deras jobb att hålla kontakt, lyda och hålla sig inom den regelram som NI satt upp åt dem. Gör de inte det så blir det problem och risken är överhängande att hunden jagar för sig själv.
Så börja redan nu under sommaren och fundera över hur ni har det när ni har hunden i koppel. Har hunden koll på att det är DU som styr och leder i koppel??
Ger hunden er av egen vilja kontakt eller håller ni på att rycka i kopplet, tjata hundens namn eller på annat sätt lockar på hundens uppmärksamhet för att få kontakt. Då har ni jätte bra träning under sommaren!
Träna Kontakt övningar i koppel.
Ett tips kan vara bla.. Låt hunden aldrig tjäna på sin speed och framfart utan att ge kontakt och varva ner i er närhet. Hunden skall kunna förstå att den skall varva ner och sätta sig med ögon kontakt innan den får det den vill. Då säger jag inget utan står alldeles passiv och still med oftast hunden i koppel och väntar tills dess att hunden börjar fundera på vad är det nu som händer. Vad är det du vill??? Till slut så provar hunden lite olika för att nå sitt mål att tex få gå ut eller, få mat eller varför inte ofta under promenaden när man är ute och går få gå vidare...
Gör stopp (Markera stopp med ert kroppspråk) ofta istället för att ge kommando SITT och vänta på att på så vis få kontakt av hunden. Så gjorde man när hunden var liten men inte nu längre. Silvertape för munnen kan du kanske behöva????
Nu kan vi kräva det vi lärt hunden och det är upp till dig att se till att höja upp svårighets graden och göra det.. Det är då du blir intressant och hunden börjar kolla in dig. Annars är det lätt att du bara blir en bromskloss längst bak i kopplet som hunden inte behöver kolla in för vill du nått så babblar du ju och säger till innan du tex vill vända håll på promenaden osv..
Vi ses till veckan!
Hej! Här kommer en vädjan från gordonsetter S matte: kan du skriva lite om hur det går för era elever. Kanske även lite om hur de finner sig tillrätta bland alla sina nya kompisar. Här hemma känns det som semester när vårt yrväder är borta, men naturligtvis saknar vi hennes glada pussar också!Har även funderat på om det skulle vara bra eller dåligt om vi kommer och hälsar på? Känns som om det är dumt att "störa" henne, men det där vet väl ni bäst.Hälsn. S matte.
SvaraRaderaHejsan!
SvaraRaderaTur att ni har en till vovve i huset, så att längtan inte blir alldeles för bedrövlig för er. Hur som så var det lite lika som sist när hon kom till oss att hon tar lite tid på sig innan hon landar. Hon jagar på sig lite onödigt mycket vilket gjorde att vi lät henne bara vara de första dagarna här hos oss. Hon ÄLSKAR när vi släpper ut en hel hög med hundar och de badar och simmar tillsammans. Hon är en riktigt duktig simmare. Härligt!!!
Jag skriver i två inlägg för att skriver jag för långt så protesterar systemet...
SvaraRaderaVad gäller Apport träningen och fröken S. så jobbar vi med motivations träning nu och det funkar bra. Jag kommer att börja från början även om hon nu med dig håller apporten. Det mest för att vi skall lära känna varandra och att hon skall få chans att tycka att hon själv är lite duktig. Hon måste få upp sitt glada JAG i att jobba APPORT. Jag har faktiskt använt mig av klicker för att öka jobb lust med mig. Vilket är ett måste då hon har lite dålig koncentration på sådant som vi människor bestämt att hon skall göra. Det ökar intresset för oss som arbetsledare.
En sak som jag har lagt start energi på är att hon är lite för framfusig och gå påig runt oss människor. Hon har lätt att hoppa och buffla sig på vilket jag inte tycker är riktigt okey. Så Linnea har fått låtsas vara en liten person och sitta på golvet och marken ute medan vi fått rätta henne för att hon hoppat på henne respektlöst. Hon gör det av glädje yttrande men det ÄR respektlöst för en hund att göra så. Det blev mycket bra träning och för oss ett bra sätt att hon får lära känna oss. Det är vi människor som är ledare och lärare vilket hon börjar få koll på.
Det är toppen att hitta något annat än apport att lägga "lära känna" samarbete och grund jobb på. Så slipper man slita på relationen i apportjobbet. Kramar på er!!
Fortsättning följer......