onsdag 1 december 2010

Lapphund!!

Idag kom en Lapphund som matte behövde lite hjälp med!
Matte hade lite jobbigt med att få sin hund att förstå hur det skulle se ut när de går på promenad.
Mycket vanligt att det är promenaden som är jobbig!
De har varit här på ett träningstillfälle tidigare och fått handledning och hjälp med det. Nu fungerar det ganska bra, men vid möten av hundar och bilar och annat som rör sig så går ev. jaktlusten i gång. Jag vet inte än om det är vallnings instinkten, jaktlust, försvara reviret eller någon form av rädsla som startar det hela. Det skall utrönas nu och vi skall försöka av hjälpa det på något vis.
Detektivjobb först och problemlösning sedan!
Det är spännande att se hur det denna gång går att lösa!!!
Inget är omöjligt brukar jag tänka för att man skall med full styrka tro att det går att lösa.
Det krävs bara mer eller mindre energi, kunskap om problemet och möjlighet till att lösa problemet.
Nu så kommer tiken att först få bara vara tillsammans med våra andra hundar. Det för att tiken skall få tillbaka lite hundsnack som fattas den. Sedan är det att fortsätta att gå på promenader som innehåller möten av andra hundar och annat. Då kan man få chans att se hunden reaktion och se hur svårt det är att få den på andra tankar.
Ett problem som kan uppstå är att sedan överlämna hunden till dess ägare och överföra det jobb som man gjort. Hunden måste vara så färdig och rehabiliterad att det är enkelt för ägaren att få det att funka. Det kan alltså inte enbart vara så att man med rättning eller dominans skall få hunden att sluta för det klara inte ägaren av, utan det måste lösas på något annat vis.
Klurigt och intressant, eller hur!!

1 kommentar:

  1. Tilläggas skall väl att vi har till och med måndag på oss att jobba med tiken denna gång!
    Om intresse finns så skriver jag lite för er om hur det går. Tikens ålder har jag inte just nu men hon är i alla fall en vuxen hund.
    Mors!!

    SvaraRadera