onsdag 13 maj 2009

Lydnadsgruppen tisdag!

Jag tänkte att jag skulle tipsa lite på tänk och uppgifter som kan vara nyttig för den startnivån vi är på nu. Först vill jag påminna om det som ni gick igenom igår. (Tror jag!!)
Att ge/lära in ett kommando som tex. SITT!
Tänk att det är ER/LEDARENS uppgift att lära hunden att sitta på kommando SITT! (Inlärningsfas)
Man kan locka hunden från början och säga SITT strax innan och sedan hjälpa hunden på traven. Alltså tydligt visa/hjälpa hunden ner i sittande läge.
Sedan vet jag att ni pratade om att ni har ett sätt att visa hunden när den gör rätt och det är genom att berömma hunden. Berömmet måste komma exakt när hunden är på väg eller har precis satt sig.
Hur då berömma? Jo, tala med go, LUGN, snäll, något ljus röst. Jag brukar säga -DET VAR RÄTT! el. BRA! el DUKTIG HUND! Vill jag att hunden skall hålla koncentrationen på sin uppgift så Tar jag INTE på/i hunden i inlärningsfas, utan jag ser till att få ögonkontakt och ger GOS av mig genom ögonkontakt och ger mina GO kommando. Det tror jag att många av er behöver tänka på. Annars så kan det bli så att varje gång som jag berömmer så betyder det FRI kommando för hunden utan att vi har tänkt att det skall göra det. Det blir tokigt då ni blir tvungen att korrigera hunden varje gång ni ger beröm. Hoppas att ni förstod detta för att det är jätte viktigt för hunden. Sedan så är det viktigt att när ni ger beröm så måste det betyda att hunden faktiskt har gjort något som ni tycker är bra Berömmer ni hela tiden så blir det lika som med ert kommando ord typ.SITT som upprepas många gånger för att lyckas få hunden att sitta 1 gång. Det går slentrian vid upprepning och därmed så betyder det inget för hunden. Det är ju så du är/låter hela tiden. Inget att bry sig i! tycker hunden till slut.
När du som ledare är säker på att hunden vet vad tex. SITT betyder så är det faktiskt så att du skall börja kräva det av hunden för att det skall blir ett viktigt jobb. (Kravfas)
Du säger SITT! tydligt. Upprepar inte kommandot mer utan du tillrättavisar i kopplet ett KORT/SNABBT RYCK. Oftast inte så hårt utan mer plötsligt. Säger -NEJ! Se till att hunden sätter sig. Tryck inte bak på rumpan om det är så att det redan har uppstått en kamp när du gör det utan du kan istället lyfta lite på skinnet eller i svansen. Så brukar hunden dra tillbaka mot backen. Berömmet skall komma direkt och lugnt!
Ta inte i hunden när du berömmer nu från början!
Hunden skall sitta kvar tills dess att den får ditt fri kommando typ. -JAA! (eller ett nytt kommando typ. -FOT eller -Ligg! senare i träningen) Vi kommer dit så småning om.
När du tränar under dessa veckor framöver så försök att få till så många små tränings tillfällen i vardagen som möjligt. Och blanda inte till det och gå händelserna i förväg för att ha en så duktig hund som möjligt på kursen. Då kommer det att inte bli genom tränat det vi håller på med under kurs. Alltså träna en sak i taget nu från början, men gör det ordentligt. Så småning om kommer ni att ha många olika övningar och annat att blanda träningen med hemma. En del som hunden redan kan och något nytt. Bra mix!
Annat att tänka på är att stå inte och håll igen i kopplet (drag kamp) om ni möter någon att hälsa på utan tala tydligt om med kroppspråk och snabba ryck som släpper efter direkt att den skall du inte bry dig i. Det är jag som ledare som skall kolla in alla vi möter först. Om du väljer att hunden skall hälsa så gör det bara om hunden visar sig lugn och har accepterat att vänta tills du säger att det är OK. Det kan man även träna mot familjemedlemar. Träna det så ofta som möjlighet ges. Det tjänar du på som ledarehöjning och även praktiskt i vardagen.
Träna SITT /stanna kvar. Öka svårigheten med ökad störning runt hunden. Prova att rulla boll bredvid, spring runt, sätt dig strax framför mm. Du kan säkert komma på massor med störning. Störning är sådant som hunden är sugen på, att leka med osv. men att du bestämmer att det är SITT /stanna kvar istället.
Tänk också på hur hunden går och gör i kopplet när ni är på promenad. Det är inte meningen att hunden skall tvär hållas i kort koppel för att gå bredvid dig eller bakom. Använd tekniken som Thomas visa och tala ofta om att du är den som bestämmer genom att bestämt ta plasten som din hund har och låt den baka undan. Inte små flytta på hunden utan här kan du vara bestämd med ditt kroppsspråk. Be inte om flytt utan KRÄV flytt av hunden.
Lycka till!
Skriv gärna mail eller här på bloggen om det är någon fundering. Jag skall försöka svara på allt jag kan.
!

2 kommentarer:

  1. Hej
    Här kommer en liten fundering från ljutorp! Vi har ju två jakthundar hemma.
    På en vanlig mitt i veckan promenad så fungerar de ok inget bus å ståj och dom är med oss..!
    Men så kommer vi till de stora MENNET: när vi går på en skogspromenad som låter så himla mysigt så är de ungefr raka motastasen för Robert och cricko finns inte en chans å få kontakt med cricko de är väl den enorma jaktmotorn som går på högvarv?
    vi har prövat båda två, den enda gången som cricko blir någolunda lugn är när han få plats (ligg) de ser ut som om de brinner i huve på han .. ja du vet säkert hur ja mennar... vi har olika teorier på hur vi skall gå till väga med detta men tror att vi behöver nått litet stöd på vägen ...
    Jag säger att de är mera skogspromenader som gäller,, men de känns som om de måste till lite extra! kan du hjälpa mig å sätta fingret på de eller åt minståne få mig på rätt tanke spår :) (jag måste ju börja öva på tanke sättet oxå :) ha de toppen !!!

    Kram Linnéa

    SvaraRadera
  2. Att gå i skogen ofta är nog en bra ideé, men att gå koncentrerad lydnad där, tycker jag.
    Gå inte längre stund än att ni orkar att hålla högt krav på jobb i koppel. Man kan till och med låta Cricko hålla en apport under krav. Då har han något annat att tänka på i skogen än att gå i gång. Träna "håll fast" fast han är en älg hund och kanske inte har någon direkt praktisk nytta av det. Lycka till!!!

    SvaraRadera